Ivan Lapanje kvalar in till FIFA-VM i London

Ivan Lapanje kvalar in till FIFA-VM i London

Efter en intensiv vecka i Amsterdam har nu våra tre landslagsspelare Ivan ”BorasLegend” Lapanje, Simon ”Zimme” Nystedt och Olle ”ollelito” Arbin åter landat på svensk mark. I samband med det ger vi oss på att summera turneringen utifrån ett blågult perspektiv samtidigt som vi blickar framåt mot FIFA-VM i Augusti.

Inramningen var otrolig och insatserna höga när EA SPORTS FIFA-världens 64 just nu bästa spelare samlades i Amsterdam för att i tävlingen Global Series göra upp om 32 platser i Augusti månads FIFA-VM. Tävlingen var uppdelad på PS4 (32 spelare) och Xbox One (32 spelare) vilket innebar att 16 spelare per konsol hade chansen att boka sin biljett till att spela i årets mest spektakulära händelse inom FIFA 18.

Svenska e-sportlandslaget i fotboll var givetvis välrepresenterat med Olle Arbin kvalificerad på Xbox-sidan samt Ivan Lapanje och Simon Nystedt på PS4-sidan. Xbox-turneringen spelades i början på veckan vilket innebar att Olle var först ut pröva lyckan. Formatet för att nå hela vägen fram till VM baserades på ett gruppspel där du på sju matcher fick chansen att nå fyra vinster. Nådde du däremot fyra förluster betydde det att din turnering var slut innan du fått chansen att spela sju matcher.

XBOX
Olle inledde dag 1 (”survival day”) med att på fem matcher vinna tre och förlora två – ett hyfsat utgångsläge inför dag 2 (”qualification day”). Många spelare hade redan nått fyra förluster vid det här laget och var således redan eliminerade. När dag 2 inleddes gick det dock tyngre för Olle som förlorade två raka matcher och därmed tyvärr missade möjligheten att kvalificera sig för VM. 3-4 som resultat sett över sju matcher får ses som klart godkänt, även om unge ”ollelito” givetvis inte var nöjd med att missa VM.
– Det känns tungt att inte nå hela vägen fram men jag vill tacka mina motspelare för bra matcher, skrev Olle på Twitter efter att ha gått miste om avancemanget.

Här ser ni höjdpunkter från Xbox-delen av turneringen:

PS4
Så dags för Playstation-sidan av turneringen där Ivan och Simon skulle komma att överleva första dagen även dem. Såväl Ivan som Simon gick, likt Olle, 3-2 över sina första fem matcher och hade således möjligheten att säkra en plats i VM nästföljande dag, qualification day. En chans som Simon, med en hårsmån, tyvärr missade att ta men som Ivan på dramatiskt vis kopplade greppet om.
– Krossad just nu, skrev Simon på Twitter efter det dramatiska uttåget. Att ha haft ledningen men släppa in ett utjämnande mål i 90:e minuten och sedan förlora på övertid är hemskt.

Gladare miner förstås hos Ivan som stod för ett av turneringens mest dramatisk ögonblick när han med matchens sista spark – på övertid – avgjorde den sjunde och avgörande kvalificeringsmatchen:

– Tack till alla er som stöttat mig på resan, jag känner mig otroligt välsignad att ha ert stöd, deklarerade Ivan på sin Twitter efter att ha nått VM i FIFA 18.

Här ser ni höjdpunkter från PS4-kvalet:

VM i FIFA 18 går av stapeln i London, England den 2-4 Augusti. Innan dess kommer vi dock kunna bjuda på mängder av härligt material här på svffesport.se så håll till godo.