PRESSMEDDELANDE 2018.05.28

SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDET PRESENTERAR ETT INOFFICIELLT SVENSKT LANDSLAG. E-SPORTLANDSLAGET I FOTBOLL

E-sport är en av världens just nu snabbast växande sporter och för fotbollsintresserade ungdomar runt om i världen har EA SPORTS FIFA 18 blivit en självklar digital plattform att mötas och umgås på. Visionen med det nya, inofficiella landslaget är att göra Sverige till en ledande nation när det gäller e-sport och digital fotboll samt att på lång sikt bygga den digitala landslagsfotbollen från gräsrots- till proffsnivå. Svenska Fotbollförbundet blir i samband med etableringen av e-sportlandslaget ett av de första fotbollsförbunden att satsa på digital fotboll och e-sport.

Håkan Sjöstrand, Generalsekreterare Svenska Fotbollförbundet:
– Det svenska e-sportslandslaget i fotboll ger oss en möjlighet att via FIFA 18 testa på och lära oss om den digitala världen och skapa nya möjligheter till att representera Sverige på en internationell nivå. Satsningen kommer vidare ge oss möjlighet att skapa ett ännu större intresse för svensk fotboll och våra landslag bland landets unga FIFA-spelare.

SvFF vill, i och med satsningen, ligga i framkant för utvecklingen av ungas fotbollsintresse på nya plattformar.

Håkan Sjöstrand:

– Spelet FIFA är en stark digital fotbollsplattform för unga, men också ett spännande verktyg för framtidens fotbollsskola och ledarutveckling. Vi har sett flera goda exempel på spelare i landslaget som använder FIFA för att skapa spelförståelse och främja teknikutveckling innan de omsätter det i verkligheten ute på fotbollsplanen.

Förbundskapten för Sveriges nya landslag blir e-sportprofilen och professionelle FIFA-spelaren Ivan ”BorasLegend” Lapanje. Ivan är tidigare världsmästare och regerande nordisk mästare i FIFA 18 och har haft en betydande roll i att sätta Sverige på kartan som FIFA-nation. För närvarande representerar Ivan e-sportorganisationen Hashtag United på klubblagsnivå.

Ivan ”BorasLegend” Lapanje:
– Det känns otroligt roligt att få vara med på den här resan från start. Att lyfta FIFA till landslagsnivå känns som ett naturligt nästa steg i vad som redan varit en fantastisk utveckling för digital fotboll och e-sport de senaste åren.

Vid Ivans sida, i rollen som assisterande förbundskapten, introduceras Pontus ”GGFrolle” Frostvik – FIFA-spelare och känd YouTube-profil.

I truppen denna första landslagssamling återfinns även Simon ”Zimme” Nystedt och Olle ”Ollelito” Arbin – båda professionella FIFA-spelare. I klubblagsspel representerar Simon AS Roma FNATIC och Olle Team TropSe. Ivan, Simon och Olle har alla kvalat in till slutspelet i EA SPORTS FIFA 18 Global Series som börjar idag och fortsätter fram till 3 juni i Amsterdam.

Förbundskaptensduon Ivan Lapanje och Pontus Frostvik kommer att löpande ta ut och hålla landslagstruppen uppdaterad.

Håkan Sjöstrand:
– Vår ambition är att ge alla möjligheten att utveckla sitt fotbollsintresse var de än befinner sig. Vi tittar därför på nya initiativ till hur du genom hela livet kan vara en del av fotbollen. Med bildandet av ett svenskt landslag i e-sport ser vi fram emot att ge ännu fler människor chansen att upptäcka glädjen i digital fotboll. Det händer också mycket i den tävlingsinriktade delen av FIFA just nu. Mästerskapen avlöser varandra och Sverige är en nation med ambitionen att ligga i framkant framöver.

Det inofficiella svenska e-sportlandslaget i fotboll presenteras den 28 maj.
Läs mer om projektet på www.svenskfotboll.se/esport

För mer information, kontakta:
Matthias Johnsson,
Partneransvarig Svenska Fotbollförbundet
Tel: 08 735 95 62
matthias.johnsson@svenskfotboll.se

Svenska Fotbollförbundet 
Svenska Fotbollförbundet är Sveriges största specialidrottsförbund med drygt 3.000 föreningar. Föreningarna har tillsammans ca 1.000.000 medlemmar, varav ca 500.000 aktiva spelare. Svenska Fotbollförbundet har ca 120 anställda som sitter i nya lokaler bredvid Nationalarenan Friends Arena i Arenastaden, Solna. Svenska Fotbollförbundet, som är en ideell förening, omsätter tillsammans med sina bolag årligen cirka 500 miljoner kronor. För vidare information om SvFF:s verksamhet hänvisas till www.svenskfotboll.se och www.fogis.se